Referenciáink

E menüpont alatti oldalakon bemutatjuk minőségpolitikánkat, ízelítőt nyújtunk befejezett munkáinkból és bemutatjuk a jelenleg is zajló jelentősebb projekteket. Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a Sz-építők Kft munkatársai szinte valamennyi az elmúlt időszakban megvalósult legfontosabb műemléki és közösségi funkciójú beruházást segítették szakértelmükkel.

ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ NÉZŐTÉR REKONSTRUKCIÓ

 

Közel 300 millió forintos beruházással újult meg az Örkény Színház nézőtere. Helyreállításra került a nézőtér eredeti alaprajza, modernizálták a színház belsejét, amely új világítási karzatot kapott és hangterelő felületekkel javítottak az akusztikán is. Az épület belsejének megjelenése jól illeszkedik a Bauhaus stílusjegyekkel rendelkező épülethez és a 21. századi elvárásokhoz is. Ezentúl a nézők egyszerű, letisztult falfelületekkel, az előcsarnokból felvezető elegáns lépcsőkkel, a nézőtéren pedig szürkés, feketés és ezüstös színekkel találkozhatnak.

 

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM ROMÁN CSARNOKÁNAK ÉS KAPCSOLÓDÓ TEREINEK FELÚJÍTÁSA

 

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója során elkészült a Román Csarnok, ahol projekt koordinátori feladatokat láttunk el.

A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széleskörűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis. 
A felújítás leglátványosabb része a II. világháborúban megsérült Román Csarnok rekonstrukciója. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.
A múzeum átfogó felújítása 14.000 négyzetmétert érint, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció érinti többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, amely az elmúlt évtizedekben durván átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően a Román Csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a múzeum kiállítóterei és a műtárgyraktáraknak is csaknem félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű éttermet és kávézót is kialakítanak.

 

HAGYOMÁNYOK HÁZA - BUDAI VIGADÓ

 

A 19. század végére a gyorsan fejlődő polgárságban megfogalmazódott az igény, hogy Budán is legyen vigadó. A Duna budai oldalán élők rendelkeztek ugyan kulturális szervezetekkel, rendezvényeiket azonban csak a már megkopott Fácán vendéglő nagytermében tarthatták. A budai polgárok 1892-ben kérték először írásban Gerlóczy Károly fővárosi alpolgármestertől a pesti Vigadóhoz hasonló kulturális palota felépítését, ahol összejöveteleiket, mulatságaikat tarthatják.
Az 1896-ban kiírt tervpályázat után az építkezés két évvel később, 1898 tavaszán kezdődött, és a következő év őszére a 800 négyszögöl alapterületű épület már szerkezet-készen állt. Az építési költség 650.000 Ft, vagyis 1.300.000 korona volt.

A régi fényképfelvételeken látszik, hogy az épület Fő utcai sarkán kávéház volt, az Iskola utcain pedig étterem. A viszonylag egyszerű eklektikus külsőt pompás szecessziós belső díszítés kompenzálta. Az impozáns, tágas előcsarnokot karszti márványoszlopokkal díszítették, belőle széles márványlépcső vezetett az emeletre.

Az első szinten egy 350 négyzetméteres díszterem kapott helyet. A bálok megrendezésére kitűnően alkalmas termet 270 izzó és 3 óriás ívlámpa világította be. A díszteremhez két oldalról egy-egy kisterem csatlakozott. Oldalt, az utcákkal párhuzamos szárnyakban további kistermek, a belső udvarra néző folyosókon társalgók, klub- és olvasóhelyiségek, kártyaszobák nyíltak. A felsőbb szinteken négy magánlakást alakítottak ki. Ezek mellett működött a Budai Könyvtár Egylet és a Budai Anyakönyvi Hivatal.

Az épületet 2007-ben felújították. A munka már nagyon indokolt volt: az utolsó külső felújításra a negyvenes években, 1945 után került sor. A világháború okozta súlyos károk helyreállítása alapos volt ugyan, de ekkor nem az eredeti állapot visszaállítására, hanem egy jóval egyszerűbb épület kialakítására törekedtek.

Jelenleg az épület teljes rekonstrukciója zajlik, ahol munkatársaink műszaki projektmenedzsment feladatokat látnak el.

 

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

A Szépművészeti Múzeum felújítása során a műkincsek egy része a Magyar Nemzeti Galériában kerül kiállításra. A kiállítás feltételeinek megteremtése szükségessé tette egyes terek klimatizálását és a hozzá kapcsolódó elektromos felújítási munkálatokat is. Szintén a Szépművészeti Múzeum felújítása miatt szükségessé vált a múzeumi dolgozók jelentős részének elhelyezése, erre a célra irodahelyiségek kerültek kialakításra a Galéria „A” épületében.

SZEGEDI DÓM - HÁTTALMISÉZŐ OLTÁR

 

A szegedi Dóm szentélyében az örökségvédelmi engedélyben szereplő kikötésekkel, a háttalmiséző oltár tabernákulummá és szembemiséző oltárrá alakításánál műszaki ellenőrzési feladatokat láttunk el.

 

SZEGEDI DÓM

Az új Széchenyi Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program kiemelt projekteken belül a „Szegedi DÓM Turisztikai vonzerővé fejlesztése” projekt megvalósítása. A Szegedi Fogadalmi Templom munkálatai során megvalósult a Püspöki kert átépítése, a Nemzeti Pantheon felújítása, egy új látogatóközpont kialakítása az Előlépcső alatti térben, a Dömötör torony rekonstrukciója az Aba Novák freskó restaurálásával együtt, a Dóm belsejének részleges felújítása, az Altemplom komplett újjáépítése és a Tornyok-, valamint a Főhomlokzat rekonstrukciója is.

FEHÉRVÁRCSURGÓ KÁROLYI KASTÉLYKERT HELYREÁLLÍTÁSÁNAK ELSŐ ÜTEME: KASTÉLY KÖRNYEZETE ÉS A TÓ HELYREÁLLÍTÁSA

 

A helyreállítás első ütemében megújult a Kastélytó (nádvágás, mederkotrás, szigetelés, töltési közműhálózat kiépítése a Gaja-patakból, növénytelepítés új hidak és szigeti gloriette), valamint a Kastély környezetében a park egy része, mintegy 30.000 új növény és 300 új fa ültetésével, ~34.000 m2 gyepesítéssel, a meglévő ősfák törzsvédelmével, gallyazásával, borostyán- és fagyöngy irtásával, stabilizált zúzottkő úthálózattal, a régi kő-téglahíd restaurálásával.

 

PESTI VIGADÓ - TELJES BELSŐ REKONSTRUKCIÓ

 

A Pesti Vigadó teljes rekonstrukciója több ütemben megvalósuló beruházás volt, ennek keretében a komplett gépészeti és erős- valamint gyengeáramú rendszer újraépítése mellett új liftek, lépcsőházak és irodai szintek kerültek kialakításra a meglévő, történelmi teremsorok rekonstrukciójával, restaurálásával együtt. Újjászületett az Előcsarnok és a Foyer-ek, a Díszlépcsőház és a II. emeleti Díszteremsor, az V-VI. emeleten új kiállítóterek kerültek kialakításra, megnyílt a Panoráma-terasz, újjáépült a Kamaraszínház, valamint megépült egy Étterem, a kiszolgáló konyhával együtt.

 

ZSENNYEI BEZERÉDI KASTÉLY - KASTÉLYFELÚJÍTÁSI MINTAPROGRAM

 

A kastély felújítása során a hálóhelyiségekhez, illetve a közösségi helyekhez tartozó vizesblokkok kerültek kialakításra.

Új egyedülálló, hangszigetelt zeneterem kapott helyet a kastély felső szintjén. A homlokzat felújítás mellett a műemléképület új tetőszerkezetet kapott.

Kivitelezés ideje: 2013. szeptember – 2014. december

 

SZIGLIGETI ALKOTÓHÁZ RÉSZLEGES FELÚJÍTÁSA

A kastély felújítása során minden hálóhelyiséghez külön vizesblokkot alakítottunk ki. Új közösségi terek létesültek.

A kastély teljes homlokzata felújításra került, a régi nyílászárók felújításával.

Ez által a szigligeti Alkotóház új arculatot kapott.

Kivitelezés ideje: 2013. augusztus – 2014. december

SZENTANNAI SÁMUEL GIMNÁZIUM ÉPÜLETEI

 

A Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épületeinek átalakításához, rekonstrukciójához szükséges műszaki ellenőri feladatokat láttuk el.

A kollégiumban két szinten lettek kialakítva hálóhelyiségek és hozzájuk tartozó vizesblokkok, valamint fűtéskorszerűsítés is történt.

A konyhaépület, tanügyi épület és kollégiumi épület homlokzata is felújításra került nyílászárók korszerűsítésével egybekötve.

Kivitelezés ideje: 2013. augusztus – 2014. december

 

RÁCZ FÜRDŐ REKONSTRUKCIÓJA ÉS SZÁLLODAÉPÍTÉS

A Fürdő rekonstrukció és szállodaépítés több tulajdonos, tervező és üzemeltető-váltás mellett 2003-2010-ig húzódott, az érdemi munkák elvégzése 2006-ban kezdődött meg. A létrejött több mint 14000 négyzetméteres létesítmény igazi kuriózum.

A mai Rácz fürdő helyén az első „dagonyázó” sárfürdő a XVI. században létesült. Ugyan akadtak, akik ezen a helyen remélték megtalálni Mátyás király fürdőházát, ám a feltárások ezt nem igazolták: a királyi fürdő az Ördögárok túloldalán, a Duna irányában lehetett, míg az árok innenső felén a Budát elfoglaló törökök létesítettek a kevésbé tehetősek számára közfürdőt.

FEHÉRVÁRCSURGÓ KÁROLYI KASTÉLY - SZÁLLODA ÉS KONFERENCIA KÖZPONT

Feladat: Beruházás irányítás

Munkatársaink: Sághi Attila

Fejér megye északnyugati részén, Székesfehérvártól 15 km-re található Fehérvárcsurgó. A település legismertebb nevezetessége a Károlyi-kastély a magyar állam tulajdonában álló műemlék épület, melynek használati joga 1997 óta a gróf Károlyi György által – nagyapja gróf Károlyi József emlékére - létrehozott Károlyi József Alapítványt illeti. A Károlyi-kastély 1844-ben épült késő klasszicista stílusban, melyet 45 hektáros park övez. A kastély felújítása folyamatosan zajlik, összességében 1,5 milliárd forintos előirányzattal. Cégünk a felújítási munkák megkezdése óta az FKKF Zrt-nek a fővállalkozó (Nemes és Társai Kft) munkájának irányításával folyamatosan végez műszaki irányítást.

AZ IRGALMASOK VELI BEJ TÖRÖKFÜRDŐJE

A felújított fürdő 2012 elején nyílt meg. Csodálatos atmoszféráját mindenkinek meg kell ismernie. A beruházás itt sem volt mentes a buktatóktól, a kivitelezést megkezdő cég csődbe ment, a folytatás során ismeretlen forrásra bukkantunk.

Feladat: Lebonyolítás

Munkatársaink: Szabados Gyula, Sághi Attila

GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY EGYES ÜTEMEINEK MEGVALÓSÍTÁSA

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legjelentősebb és egyben leglátogatottabb kastélya. Az épületegyüttes építése I. Grassalkovich Antal gróf megbízásából 1735-ben kezdődött. A kastély ezt követően több bővítésen, átalakításon ment keresztül, majd mai is látható formáját a XIX. század elején nyerte el. A komplexum nyolcszárnyú főépületén kívül létesült itt templom, lovarda, fürdőház, és virág- és narancsház valamint egy hatalmas park.

A gödöllői kastélyt a kiegyezés után az országgyűlés a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölte ki. Ferenc József és IV. Károly hosszú hónapokat időzött Gödöllőn, de főleg Erzsébet királyné tartózkodott itt szívesen. A két világháború között az épületet Horthy Miklós számára rendezték be. Ő és családja főleg a nyári hónapok alatt időztek a kastélyban. Ekkor épült a 3-mas szárnyhoz kapcsolódóan egy óvóhely. Az épületegyüttes 1945 után fokozatos pusztulásnak indult. A gyönyörű termekben szociális otthont, szükséglakásokat rendeztek be a kastélyparkot pedig felszabdalták.

Az 1980-as években kezdődött meg a kastély kiürítése, 1986-ban pedig elkezdték a legszükségesebb állagmegóvási munkákat. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a kastély történetét, építési periódusait feltérképező művészettörténeti feltárások, kutatások. A főépület felújítási munkái 1998-ban fejeződtek be a Barokk színházé pedig 2003-ban.
Az 1-es és 2-es szárny és a felsőpark rekonstrukciója 2010 nyarán fejeződött be. A Sz-építők Kft. a rekonstrukció során a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából lebonyolítási munkákat folytatott, ugyancsak munkatársaink végezték az EU elnökség helyszíneként szolgáló Lovarda és istálló beruházás előkészítését és tervfelülvizsgálatát.

HALÁSZBÁSTYA FELÚJÍTÁSA - ÉTTEREM KIALAKÍTÁSA

A Halászbástya épületegyüttese a Várhegy keleti peremén, a XVIII. századi várfalak felhasználásával épült 1895 és 1902 között, Schulek Frigyes tervei szerint. Egyedileg védett műemlék, az UNESCO Világörökség kulturális javak jegyzékébe felvett terület része. Az északi bástya része a három szint magas „Híradástorony”, a hozzá kapcsolódó keleti és északi folyosó, valamint az „Őrtorony”. 1923. óta itt volt a Fővárosi Múzeum Kőemléktára. Az 1967-69-es felújítás során alakították ki a több évtizedig itt működő Halászbástya Éttermet, amely a 2000-es évek elején zárt be. Az együttes üzemeltetésére és a belső terek felújítására a Magyar Halászbástya Étteremüzemeltető Kft. hosszú-távú bérleti szerződést kötött a Budavári Önkormányzattal. A bérleti szerződésben meghatározott külső felújítási munkálatok 2008 tavaszára elkészültek, az étterem 2010 őszén megnyílt.

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM SZÉKHELY KIALAKÍTÁSA

A Múzeum legutóbbi  székhelyének kialakítása szoros határidővel, az általunk lefolytatott közbeszerzési eljáráson kiválasztott kivitelezővel, mintegy 70 nap alatt, közel 150 millió forintból, cégünk által végzett műszaki ellenőrzés és lebonyolítás mellett valósult meg. A ma is álló műemléki védettséget élvező lakóépület eredetije 1869-rekészült el, Schusbek Pál építőmester közreműködésével. A napjainkban már a Múzeumnak is helyet adó épület az évek során több átalakításon esett át.A Múzeum a Szent István térre néző lakóház belső udvara felől, a ház középtengelyében nyíló főbejáraton át, valamint a régi bank bejáratán keresztül közelíthető meg.A földszinten a kiállító terem két kisebb, illetve három helyiségre osztható: mintegy 100 fős előadó, vagy két kisebb 50-50 fős teremre és kiállító teremre.

PESTI VIGADÓ KÜLSŐ HOMLOKZATI FELÚJÍTÁS

A 2006-ban megkezdett munkánk eredményeként a Pesti Vigadó rekonstrukciója a külső homlokzatok felújítási munkáival újraindult. A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés során cégünk a műszaki ellenőri és lebonyolítási feladatokat látja el.1859-64 között épült a romantikus középület, Feszl Frigyes tervei alapján. A helyreállítás szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a Vigadó egyike volt Pest első középületeinek, mely kőborítást kapott. A homlokzati épületplasztikákat neves szobrászok, Alexy Károly, Marschalkó Károly, Stróbl Alajos és mások készítették.

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM HOMLOKZATFELÚJÍTÁS, KLIMATIZÁLÁS ÉS VAN GOGH IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

A 2006-os évben alapításának 100. évfordulóját ünneplő Szépművészeti Múzeum kiemelkedő jelentőségű időszaki kiállításának installációs munkái megközelítőleg 140 millió forintból készültek el. Cégünk a munkák lebonyolítását és műszaki ellenőrzését végezte, melynek során a „Van Gogh” feliratú főbejárati portikuszból az előcsarnokon, a művész életét bemutató installációkkal és az egységes bevonatú bútorokkal ellátott Márványcsarnokon és Reneszánsz csarnokon át jutunk a kiállítási térbe vezető zsiliphez.

A Van Gogh kiállításra a holland biztonságtechnikai szakemberek által kért légtechnikai és biztonsági zsilipeken keresztül lehet be- és kilépni, illetve a kiállítási terek nyílászáróit acélszerkezetű takarással kellett lezárni.

ORSZÁGOS MŰSZAKI MÚZEUM TANULMÁNYTÁR KIALAKÍTÁSA

Az eredményes nyílt közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően kezdődött meg a Múzeum tanulmánytárának kialakítása. A Múzeum hatalmas gyűjteményének szakmai feldolgozását követően a korábban csak a raktárakban őrzött páratlan értékekből a két teremben közel hatezer tárgy került bemutatásra. A 110 milliós költségvetéssel, cégünk műszaki ellenőrzése és lebonyolítása mellett elkészült, bejárati toldaléképülettel kiegészített tanulmánytár akadálymentes bejárattal rendelkezik. Az emeleti kiállítóterek is akadálymentesek, mozgás- és látássérültek számára lifttel is biztonságosan megközelíthetők. A multimédiás információs pult az információk akadálymentes hozzáférését teszi lehetővé. Fentieken túl még több mint 50 kisebb beruházáson végzett mérnöki munka a tervezéstől a felelős műszaki vezetésig.